Τζιτζικάκι- Πως να διαχειριστείτε την εισβολή αυτού του εχθρού στα Αμπέλια σας.

G

Τζιτζικάκι- Πως να διαχειριστείτε την εισβολή αυτού του εχθρού στα Αμπέλια σας.

Οι μήνες του καλοκαιριού είναι η πιο ευνοϊκή περίοδος για την ανάπτυξη του εντόμου Empoasca vitis στα αμπέλια. Εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών ο πληθυσμός των  προνυμφών  του εντόμου Empoasca vitis ( κοινή ονομασία: Τζιτζικάκι ) αυξάνεται σημαντικά και πλήττει τις καλλιέργειες της Αμπέλου αποτελώντας έτσι  μείζον ζήτημα για τους Αμπελουργούς.

H εταιρεία Seipasa έχει αναπτύξει το προϊόν Pirecris για την αντιμετώπιση αυτού του εντόμου. Η ισχυρή δράση του προκαλεί ταχύτατη μείωση του πληθυσμού των εντόμων της οικογένειας Cicadellidae, στην οποία ανήκει και το  τζιτζικάκι (Empoasca vitis και το  Scaphoideus titanus.

 

Χαρακτηριστικά του Empoasca vitis-Τζιτζικάκι

Το Empoasca vitis-Τζιτζικάκι είναι ένα έντομο με μήκος 2-3 mm. Στο στάδιο της προνύμφης βρίσκεται συνήθως στο κάτω πλευρά της επιφάνειας των φύλλων, χωρίς να κινείται σημαντικά λόγω απουσίας πτερύγων. Αντίθετα όταν βρίσκεται στο ενήλικο στάδιο ο εντοπισμός μου είναι εξαιρετικά δύσκολος δοτι  εκτελεί πτήσεις με το παραμικρό ερέθισμα.   

 

Συμπτώματα Προσβολής του Empoasca vitis-Τζιτζικάκι

Το έντομο τρέφεται με τον χυμό από τα νεύρα των φύλλων των αμπελιών προκαλώντας  βλάβη στην φυλλική επιφάνεια του Δέντρου. Η  ζημιά που προκαλεί στο φυτό είναι σημαντική καθώς με προβληματική φυλλική επιφάνεια σταματά η βλαστική ανάπτυξη αρα καθυστερεί η ωρίμανση των καρπών. Χαρακτηριστικό σημάδι της προσβολής στο φυτό είναι η ξήρανση του φύλλου και το κιτρίνισμα στην άκρη του.

 

Η πιο κρίσιμη περίοδος κατά την οποία το έντομο σημειώνει μεγάλη εξάπλωση είναι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου οι συνθήκες περιβάλλοντος είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του ( υψηλές θερμοκρασίες και ξηρός καιρός). Η προσβολή από το Empoasca vitis  -τζιτζικάκι μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές οικονομικές απώλειες καθώς η επίδραση του μπορεί να διαρκέσει καθ’ όλη την διάρκεια του καλλιεργητικού κύκλου μειώνοντας την φυλλική επιφάνεια, την λειτουργεία της και τελικά την παραγωγή.

 

Διαχείριση και καταπολέμηση για το τζιτζικάκι

Το Pirecris είναι ένα βιολογικό εντομοκτόνο σχεδιασμένο από την Seipasa με εξαιρετική απόδοση στην διαχείριση και καταπολέμηση των εντόμων της οικογένειας Cicadellidae.

Η φόρμουλα του Pirecris βασίζεται στην σωστή αναλογία μεταξύ των μορίων PI και PII στην δραστική του ουσία και έτσι πετυχαίνει την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα τόσο σε θερμοκηπιακές όσο και σε υπαίθριες καλλιέργειες. Επίσης οι βοηθητικές ουσίες που περιέχονται στο Pirecris είναι υπεύθυνες για την σταθερότητα του προϊόντος και την σωστή εφαρμογή του στην φυλλική επιφάνεια των φυτών και στο σώμα του εντόμου. Τόσο  η αποτελεσματικότητα της δραστικής ουσίας όσο και η ύπαρξη των βοηθητικών ουσιών στην φόρμουλα παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στην δράση του Pirecris.

 

Pirecris

To Pirecris έχει ισχυρή εντομοκτόνο δράση μπλοκάροντας το αναπνευστικό σύστημα των εντόμων και οδηγώντας τα σε θάνατο. Η φόρμουλα του Pirecris δρα επίσης στα στάδια του αυγού και της προνύμφης εξασφαλίζοντας έτσι μεγάλη μείωση του πληθυσμού της νέας γενιάς.

Στο παρακάτω γράφημα φαίνεται η ταχύτατη επίδραση του Pirecris στην μείωση του πληθυσμού εντόμου Empoasca vitis. Η τεχνική δοκιμή έλαβε χώρα στην Σικελία της Ιταλίας σε επιτραπέζια σταφύλια , με 2 εφαρμογές κάθε 7 ημέρες.

Στο γράφημα φαίνεται η ταχύτατη δράση του προϊόντος  διακόπτοντας  τον κύκλο ζωής του παρασίτου από την τρίτη κιόλας ημέρα εφαρμογών.

 

 

 

 Η γρήγορη δράση και η αποτελεσματικότητα του Pirecris οφείλεται στην δραστική ουσία, ωστόσο η υψηλής τεχνολογίας φόρμουλα του εξασφαλίζει την καλύτερη αποτελεσματικότητα του, την αντοχή και την σταθερότητα του κατά την εφαρμογή.

H Seipasa έχει καταφέρει να κατοχυρώσει την φόρμουλα του Pirecris με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Επίσης το Pirecris είναι ένα προϊόν πιστοποιημένα κατάλληλο για χρήση στην Βιολογική γεωργία (UNE 315500)  και αποτελεί ιδανικό εργαλείο για προγράμματα Ολοκληρωμένης διαχείρισης (IPM). Είναι 100% φυσικό προϊόν που δεν αφήνει υπολείμματα στην καλλιέργεια και έχει ελάχιστη περίοδο ασφαλείας.

Το Pirecris απέκτησε την  έγκριση του για το Empoasca vitis-Τζιτζικάκι στα οινοποιήσιμα και επιτραπέζια σταφύλια  και πρωτοστατεί στον Ελληνικό γεωργικό χώρο.

Το Pirecris είναι η Νέα προσέγγιση στις ανάγκες των παραγωγών και στοχεύει σε μια πιο Ορθολογική -Βιώσιμη- και Φιλική προς το Περιβάλλον γεωργία.